Öne Çıkanlar 20şubat Seçim Sonrası Türkiye Ekonomisi AİKILLIİLAÇ diyet yılbaşı

Eğitimci Hatice Yılmaz: 2022 LGS sonuçlarını Türkçe ve Matematik belirleyecek

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz ile Oğuzkaan Koleji Bölüm Başkanları 2022 LGS sorularını değerlendirdi.

2022 LGS’ yi genel olarak değerlendirmek gerekirse geçmiş LGS’ lere göre daha kolay bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak geçen yıllara göre öğrencileri özellikle Türkçe testi zorlayacaktır. İkinci olarak da her ne kadar geçen yıllara göre daha kolay sorular sorulmuş olsa da öğrenciler matematik testinde zorlanacaktır. Sonuç olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da sınav kolaysa herkese kolaydır, zorsa herkese zordur. Bu tür sınavlarda önemli olan öğrencinin tüm sınava girenler içindeki sıralamasıdır. Yerleştirme işlemleri öğrencinin içinde olduğu yüzdelik dilimine yani sıralamasına göre yapılmaktadır.

SÖZEL BÖLÜM

TÜRKÇE: Bugüne kadar yapılan LGS’ ler dikkate alındığında bu sınavı en zor Türkçe sınavı testi olarak değerlendirebiliriz. Müfredat dışı ya da öğrencilerin karşılaşmadığı soru tipi yok ama eleyici soru sayısı fazla.

A kitapçığı 7.soru (haber metinleri – grafik sorusu)

12.soru (gazeteci- yazar sorusu) sınavın en zor sorusu olarak değerlendirilebilir. Öğretmenlerin bile ikiye ayrıldığı bu soruya itiraz gelebilir.

15.soru (sözel-matematik sorusu) bugüne kadar sorulan en zor sözel matematik sorusudur. 17.soru (yazım kuralları sorusu) da-de’nin yazılımıyla ilgili soru sorulabilecek en zor şekilde sorulmuş.

TC. İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Hatalı ya da müfredat dışı soru yok. Öğrencilerin zorlanabileceği sorular A kitapçığına göre 4,6 ve 10. Sorulardır. 4.sorunun c şıkkında kelime oyunu yapılmış, 6.soru öğrencinin bilgiyi hatırlamasını gerektiren sorudur.

10.soru çıkarım gerektiren bir sorudur.

Bu sene ağırlıklı olarak paragraf sorularına yer verilerek öğrencinin okuduğunu anlama, çıkarımda bulunma, becerileri ölçülmeye çalışılmıştır. Görsel veya harita yorumlama sorularına yer verilmemiştir. Bugüne kadar yapılmış olan LGS’ lerden farklı bir sınav değildi.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Müfredat dışı veya hatalı soru yok. Paragrafa bağlı okuma-anlama sorularına yer verilmiş. Geçen yıllarda da olduğu gibi diğer branşlara göre öğrencilerin daha kolay yapabileceği bir test olmuş.

İNGİLİZCE: Hatalı ya da müfredat dışı soru yok. Öğrencilerin zorlanacağı sorular A kitapçığı 2 ve 9.sorular olabilir. Geçen yılların benzeri bir sınav diyebiliriz.

SAYISAL BÖLÜM

MATEMATİK: Üç soru dışında düzenli çalışan öğrencilerin yapabileceği bir sınav hazırlanmış.

Sınavın zor olarak değerlendirilebilecek soruları A kitapçığı 9,16 ve 17.sorulardır.

9.soru hem orantı hem de grafik sorusu olması nedeniyle öğrencileri zorlayabilir.

16.soruyu öğrencinin çözebilmesi için üç farklı konuya hakim olmasını gerektiriyor.

17.soru matematik testinin en zor sorusu olarak kabul edilebilir. Bu soruyu öğrencinin çözebilmesi için soruyu okuyup, anlama, yorum ve çıkarım yapması gerekir.

Önceki yılların sorularına göre daha kolay bir sınav hazırlanmış. Uzun işlem gerektiren sorular sorulmamış. Öğrencilerin bu sınavda başarılı olabilmesi daha çok konu hakimiyeti ve farklı tipte soru çözümü yapmış olmasını gerektiriyor.

FEN BİLİMLERİ:Fen Bilimleri testi bugüne kadar yapılan LGS’ lere göre biraz daha kolay hazırlanmış. Soruların çoğu deney, araştırma-yorumlama ve çözümleme gerektiren sorulardan oluşmuş.

Öğrencilerin zorlanacağı iki soru fizik sorularına dayanan 12.ve 14.sorulardır.

4.soru zor olmamakla birlikte çeldiricisi daha güçlü olduğundan öğrencileri yanıltabilir. Genel olarak değerlendirirsek önceki yıllara göre daha kolay bir fen sınavı olduğunu söyleyebiliriz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol