Öne Çıkanlar !EKİm TBMM Lojmanları TelefideBendeVarım BurcuKaradağ BölümleriKeşfet

LGS'de geri sayım başladı

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, Liseye Geçiş Sınavı (LGS)'ye iki hafta kala veli ve öğrencilerin sınava kadar olan sürede öğrencilere bugünden itibaren sınav sürelerine de uymak kaydıyla iki günde bir deneme sınavı uygulaması yapmalarını öneriyor.

Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, bildiğiniz gibi sözel bölüm için 50 soru 75 dakika, sayısal bölüm için 40 soru 80 dakika süreniz var. İki sınav arası ise 45 dakika. Deneme sınavı çözmenin amacı yanlışların bulunup giderilmesidir. Bu nedenle uyguladığınız sınavın değerlendirmesini yaptıktan sonra mutlaka ama mutlaka çözülemeyen veya yanlış çözülen soruların doğrusunu öğrenmek başarının ön koşuludur.

Sözel bölümde metin sorularını çözmenin püf noktası önce soruyu okuyup, sonra metni okumaktır. Böylece metinde ne aramanız gerektiğini bilerek okursunuz.

Sayısal soruları çözerken önceliğiniz sizden tam olarak ne istendiğinden emin olmaktır. Çözüm için gerekli işlemleri yaparken akıldan değil yazarak yapmak gereksiz hata yapmanızı engelleyecektir.

Velilerin öğrencilerinin başarısını desteklemek için yapması gerekenler;

Öğrencilerin velilerinden en büyük beklentisi öncelikle sakin olmaları, telaşlı davranmamalarıdır. Öğrencilerin isteğine ek olarak benim önerim; velilerimizin çocuklarının beslenmesi ve uyku düzeni konusunda daha hassas olmalarıdır.

Velilerin ayrıca;

22 Mayıs'tan itibaren öğrencilerinin sınav giriş kartlarını okuldan almalarını,

Son hafta içinde öğrenciyle birlikte sınava girilecek okulu ve sınıfı görmelerini,

Sınav gününden iki gün önce sınavda kullanılması yasak olan şeylere de dikkat ederek öğrencinin sınav evrakını hazırlamalarını öneriyorum.

SINAVDAN BİR HAFTA ÖNCE

Son hafta ders çalışılmaz diye bir şey yoktur. Konulara bir kez daha göz atmanızda fayda var. İhtiyacınız olan dersten ve konudan hatırlatıcı kısa notlar hazırlayın. Böylelikle tüm konulara çalışmak yerine nokta atışı yapmış olursunuz.

Sınava iki gün kala çalışmayı bırakabilirsiniz.

Kendinize “Ben elimden geleni yaptım” düşüncesini empoze ediniz.

Uyku saatinize ve günde 7-8 saat uyumaya özen gösteriniz.

Moralinizi bozabilecek ve sinirlendirecek ortam ve kişilerden uzak durup, sevdiğiniz aile dostları ve arkadaşlarınızla vakit geçiriniz. Kendi iç konuşmalarınızda ve başkalarıyla diyaloglarınızda olumsuz cümleler kurmaktan kaçınınız.

SINAV SABAHI

Sınav sabahı yaz tatilinin ilk gününe uyandığınızı düşünerek başlayınız.

Uyanma saatinizi sabah rahat giyinip kahvaltınızı yapacağınız ve trafiği de düşünerek sınav merkezine ulaşacak şekilde belirleyiniz.

Taze sıkılmış meyve suyu içeren günlük kahvaltınızı mutlaka yapınız. Sınava sizi daha sakin olan ebeveyninizin götürmesini isteyiniz.

Önceden hazırladığınız sınav evraklarınızı şeffaf bir dosyaya koyarak yanınıza alınız.

Sınav salonunda en geç 8.45’te olacak şekilde yola çıkınız.

SINAVDA

Sınav giriş belgesinde belirtilen numaradaki sıraya oturunuz. ( Öğrencinin sırasını değiştirme yetkisi salon görevlisi öğretmenlere aittir.)

Sınav başlamadan tuvalet ihtiyacınızı gideriniz. Sınav esnasında tuvalet ihtiyacınız olması halinde salon görevlisi eşliğinde tuvalete gitme hakkınız olduğunu biliniz.

Salon görevlileri sınav evraklarını sizlerin gözü önünde açarak kontrol edip dağıtacaktır.

Cevap kâğıdınızdaki T.C. kimlik numaranızı ve ad-soyadınızın doğru olup olmadığını kontrol ediniz.

Salon görevlileri sınav bitimine 15 dakika kala sizlere “15 dakika kaldı” şeklinde ve sınav bitimine 5 dakika kala “5 dakika kaldı” şeklinde uyaracaktır. Bu hatırlatmalar esnasında rahat kalmaya özen gösteriniz.

SORU ÇÖZÜMÜNE BAŞLAMADAN

Sınavda en heyecanlandığınız an, kitapçıkların dağıtıldığı andır. Soru çözümüne başlamadan derin derin nefes alarak sakinleşiniz.

Size verilen kitapçığı kontrol ederek eksik veya silik baskı olup olmadığını kontrol ediniz ve sorun varsa değiştirilmesini isteyiniz.

Cevap kâğıdınıza kitapçık türünü işaretleyiniz.

Cevap kâğıdınıza hiçbir yazı veya işaretleme yapmayınız.

Soru çözümünü kitapçığınızdaki sırayla yapınız.

Cevabını bulduğunuz soruları aynı anda cevap kâğıdına işaretleyiniz.

Cevap kâğıdında çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucu tarafından yanlış olarak değerlendirilir. Silgiyi kullanırken cevap kâğıdınızın hasar görmemesine dikkat ediniz.

Sınav sırasında cevap kâğıdınızı diğer öğrencilerin görmeyeceği şekilde saklayınız.

Kopya çeken öğrenciler salon görevlileri tarafından tutanakla belirlenmekte ve sınavı geçersiz sayılmaktadır. Dikkatli olunuz.

Sınav bitiminde kendi kitapçıklarınızı alabilmeniz için, kitapçığınızın üzerine ad-soyadınızı yazmayı ihmal etmeyiniz.

SORU ÇÖZÜMÜNE BAŞLADIKTAN SONRA

Çok emin olmadıkça daha önce verdiğiniz cevabı değiştirmeyiniz. Özellikle Türkçe ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden % 90 ilk verilen cevabın doğru olduğu belirlenmiştir.

Size zor gelen sorularla inatlaşmak yerine turlama tekniğini kullanarak zaman kazanınız. Bir soruyu sınava tercih etmeyiniz. Zor soruyu çözen değil çok soruyu çözen avantajlıdır.

Sınavı bitirdiğinizde boş bıraktığınız soruları cevap kâğıdından bulup tekrar çözmeye çalışınız.

Sınav gözetmenlerinin dikkat dağıtan davranışları olursa gözetmeninizi kibar bir dille uyarınız.

Süreyi sonuna kadar kullanınız. Sınava iyi hazırlanan öğrenciler zamanlarını sonuna kadar değerlendirirler.

Cevap kâğıdınızdaki imza bölümüne kendi el yazınızla isminizi yazınız.

Soruları sonuna kadar okuyun ve soru köklerine dikkat ediniz.

Takıldığınız soruda öğretmeninizin bu konuyu nasıl anlattığını hatırlamaya çalışın çözümü bulursunuz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.