İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri tarafından ‘Bir Çocuktan Bin Geleceğe’ projesi kapsamında ortaya koyulan seminerde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının çocuk yaşta verilmesi gerekliliğinin önemi masaya yatırıldı. Düzenlenen seminerde bireylerin cinsiyetlerine göre maruz kaldıkları eşit olmayan davranışlar, tutumlar ve algıların yıkılması için atılması gereken önemli adımlar anlatılırken çocuk yaşta eğitimin son derece önemli olduğunun altı çizildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri Cansu Ertuğrul, Çetin Başpınar, Eda Kamacı, Emre Akçaçakır, Fatma Arslan, Fatma Ünal, Halit Babürşah ve Kübra Kartal tarafından organize edilen proje kapsamında gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasında ortaya çıkan bulgular dikkat çekici. Yapılan araştırma kapsamında katılımcıların %83,5’i kadınların toplumda birey olarak görmesi gerektiği saygıyı görmediğini düşünürken, %65’i ilkokuldan itibaren aldığı eğitimleri düşündüğünde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının müfredatta yeterli ölçekte öğretilmediğini belirtmekte.
11 Mayıs 2022 Çarşamba günü İGÜ Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere davetli konuşmacı olarak katılım sağlayan Uzman Pedagog Özge Fırat, cinsiyet eşitliğinin çocuk yaşta verilmesi gerektiğini belirterek “Çocuklara yanlış algılar öğretiliyor. Mesela bilim insanı denildiği zaman aklımıza direkt erkek isimler geliyor, neden kadın isimlerini söyleyemiyoruz? Aslında hepimiz çocuk yaştan itibaren bu algılara maruz kaldık, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi ilkokul sıralarında başlarsa aydınlık bir geleceğe adım atmış oluruz” diyerek konunun önemine dikkatleri çekti. Cinsiyet eşitliğinin medya organları tarafından düzeltilmesi yanlış algılardan kurtarılması gerektiğini belirten Uzman Pedagog Fırat “Biz aslında her zaman yardım değil, iş birliği diyoruz. Cinsiyet eşitliğinin başta medya organları tarafından düzenlenip servis edilmesi gerekiyor. Bu durum çocukları erken yaşta etkiliyor. Çocuklar için bu bir hap niteliğindedir ve çocuk bu hapı verildiği anda direkt alır” ifadelerini kullandı.
Seminerin sonunda farkındalık oluşturmak amacıyla ortaya koyulan ahşap ağaca öğrenciler tarafından günün önemine altını çizmeye yönelik sloganlar yazıldı. İGÜ UBF Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinden Cansu Ertuğrul “Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı Doç. Dr. Emel Tozlu Öztay Hocam başta olmak üzere ‘Bir Çocuktan Bin Geleceğe’ mottosuyla harekete geçtik. Mezun olduktan sonraki sürecimiz için bizlere fayda sağlayacak son derece önemli bilgiler edindik. Tüm arkadaşlarımıza bize destek verdikleri için sonsuz teşekkür ederiz” diyerek duygularını dile getirdi.